17
dec.

Ötletek az adventi és karácsonyi készülődéshez családok számára

Magyar Kurír

Megjelent Dyekiss Virág néprajzkutató Árad s fény című könyve, melyben a szerző az adventi és a karácsonyi idő ünnepi készületeit, lelki, történeti és néprajzi hátterét járja körül.

Ötletek az adventi és karácsonyi készülődéshez családok számára

Mit jelent számunkra az ünnep? Örömteli várakozást, lázas készülődést vagy az elvárások szorítását? Dyekiss Virág néprajzkutató, nagycsaládos anyuka könyve fogódzót kínál az adventi és a karácsonyi idő szép és nehéz pillanataihoz.

Számos praktikus tanácsot ad a közös tervezgetéstől a naptárkészítésen át a karácsonyfa díszítéséig. Közvetlen hangon mesél népi hagyományokról, egyházi szokásokról, és családi történeteit is megosztja velünk.

A kötetben megismerkedhetünk a betlehemi történetet új, történetileg hiteles értelmezésével; foglalkozhatunk az Egyházban és a családban megvalósítható lelki készületekkel; megismerhetünk több száz éves és egészen friss adventi és karácsonyi szokásokat. Ötleteket meríthetünk és szívderítő történeteket olvashatunk egy családanya és háziasszony néha nehéz és fáradságos, máskor áldott és szeretetteli ünnepi készülődéséből.

Nemcsak a saját adventünk és karácsonyunk kellékeinek összeválogatásában nyújthat segítséget, hanem abban is, hogy olykor egy kis távolságot véve a sürgés-forgástól, leüljünk vele mint egy jó baráttal, lapozgassuk, és vele együtt rácsodálkozzunk a karácsonyi kincsestár gazdagságára.

A könyvet Meszleny Anna ötletes és mesés rajzai illusztrálják.

Egy tervezett sorozat első kötetét veheti kezébe az olvasó. A szerző a folytatásban a nagyböjti és húsvéti, a pünkösdi és az évközi idő ünnepi készületeit, lelki, történeti és néprajzi hátterét járja majd körül.

*

Dyekiss Virág 1981-ben született Budapesten. Hétgyermekes édesanya, a néprajztudományok doktora, A Szív jezsuita magazin rendszeres szerzője, dúla. Az ELTE-BTK magyar, finnugor és néprajz szakjait végezte el. Néprajzkutatóként az ELKH Néprajztudományi Intézetében dolgozott, doktori disszertációját egy kisebb szibériai népcsoport, a nganaszanok mitológiájáról írta.

2003 óta A Szív munkatársa, írásaiban a népi hagyomány és a gyermeknevelés, családi élet témái jelennek meg. Dúlaként 2014 óta kísér szüléseket, várandós és gyermekágyas anyákról gondoskodik. Férjével, Dyekiss Emil Gergellyel eddig hét gyermekük született, Rózsa, Gábor, Ibolya, Tibor, Mátyás, Árnika és Alma Virág.

Dyekiss Virág Árad a fény. Ötletek az adventi és karácsonyi készülődéshez családok számára című könyve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Forrás és fotó: Magyar Jezsuita Rendtartomány

Magyar Kurír

Forrás: www.magyarkurir.hu/kultura/otletek-az-adventi-es-karacsonyi-keszulodeshez-csaladok-szamara