01
márc.

Hogyan segíthetünk az ukrán válsághelyzetben? – Katolikus egyházi felhívások

Magyar Kurír

Az alábbiakban a hazai katolikus egyházi honlapokon közzétett felhívásokat gyűjtöttük össze; összeállításunkat a beérkező információk alapján bővítjük. Ne feledjük el az adományok mellé odatenni imáinkat is!

Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász az ukrajnai válsághelyzetben különösen is azok mellé áll, akik a legkiszolgáltatottabbak. A szervezet gyűjtést hirdet a Caritas Ukrajnával közös munkájának támogatására. A gyűjtéshez többféle módon lehet csatlakozni:

– a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent)
– online adományozással a szervezet honlapján – www.karitasz.hu – keresztül
– a Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008

Részletek ITT.

*

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított. Aki szeretne szegíteni, megteheti az adomanyozz.hu oldalon online átutalással vagy a 1350-es adományvonal hívásával (egy hívás 250 forint támogatást jelent).

A közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, a külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a szeretetszolgálat.

Aki egyéb felajánlást tenne vagy kapcsolatba szeretne lépni a szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail-címre írhat.

Részletek ITT.

*

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász tuzséri Páduai Szent Antal-karitászcsoportja szintén bekapcsolódott az ukrajnai háború elől menekültek fogadásába, megsegítésébe, elszállásolásába a záhonyi önkormányzattal karöltve.

A karitászcsoport szeretettel kéri a további önkéntesek csatlakozását az Ukrajnából érkező menekültek megsegítéséhez, valamint adományokat is szeretettel fogadnak.

Az adományokat a tuzséri karitászszervezet telephelyén (Tuzsér, Lónya u. 7., kapcsolattartó: Tóth Tiborné: 30/646-3616); a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánia épületében (Nyíregyháza, Kossuth tér 4), valamint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász központjában (Nyíregyháza, Tábor u. 1./E., kapcsolattartó: Rosszel Gertrúd, 30/116-5737) fogadják.

Részletek ITT.

*

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A budapesti Szent Erzsébet Karitászközpont a – Katolikus Karitásszal együttműködve – szervez gyűjtést és juttatja el az adományokat a rászorulóknak.

Kérik a plébániák híveit, hogy a helyi Karitász vagy a Szent Erzsébet Karitászközpont felé jelezzék felajánlásaikat (élelmiszer, matrac, takaró stb.) és egyúttal azt is kérik, hogy mielőbbi szervezzék meg a gyűjtést.

Részletek ITT.

*

Győri Egyházmegye

A Győri Egyházmegyei Karitász – a Katolikus Karitász koordinálásával – gyűjtést szervez a háború elől menekülő családok számára. Arra kérnek minden jóakaratú embert, hogy a következő tárgyak, élelmiszerek adományozásával segítsék a szolgálatot: matracok, takarók, plédek, melegítést nem igénylő konzervek (májkrém, löncshús, stb.).

Átvételi pont: Apor Vilmos Ház (9027 Győr, Kandó Kálmán utca 10.) H–P 9–12 óra között.

Aki pénzadománnyal szeretné segíteni a segélyakciót, az alábbi módokon teheti meg:
• a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent)
• online adományozással a Katolikus Karitász honlapján keresztül
• a Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel: 12011148-00124534-00100008 (Raiffeisen Bank)
• A Győri Egyházmegyei Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel: 10700031-72331772-51100005 (CIB Bank)

Részletek ITT.

*

Görögkatolikus Metropólia

A görögkatolikus templomokban nagyböjt első vasárnapján tartanak a gyűjtést a háborúban szenvedők megsegítésére.

Addig is, valamint azután is a már korábban is segélyezésre használt számlaszámra küldhet bárki adományt, amelyet a bajba jutott testvéreink javára fordítanak.

Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház
10702071-69121841-51400006
A közlemény rovatba csak annyit kell írni: „Ukrajna”.

Részletek ITT.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök levélben fordult az egyházmegye híveihez és az otthonaikat elhagyni kényszerülő menekült embertársainkhoz.

A levél ITT olvasható.

A Nyíregyházi Egyházmegye a háború sújtotta Ukrajna közvetlen szomszédja. A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász tevékenységének köszönhetően valóban eljutnak a felajánlások az arra rászorulókhoz.

Ön is segíthet, ha a szükséges használati tárgyakat és élelmiszert ajánlja fel:
– olyan tartós élelmiszert, mely előre csomagolt, a helyszínen könnyen felbontható, nem igényel tányért, evőeszközt és konyhai előkészületet: előre csomagolt, könnyen bontható májkrém, vákuumcsomagolt, szeletelt szalámi, lapkasajt, konzerv, szeletelt toastkenyér, csomagolt croissant, ivójoghurt, zacskós keksz, kis kiszerelésű, dobozos üdítőital, babaétel
– pelenka, kis kiszerelésű fertőtlenítő, nedves törlő
– ásványvíz (0,5 l-es és nagyobb kiszerelésben)
– takarók
– játékok

A melegedőkben, ideiglenes és tömegszállásokon tartózkodók, valamint a családok számára, akik találnak szállást, de a megélhetésük nem megoldott, szükség lehet tartós, konyhai előkészületet is igénylő élelmiszerre, például: olaj, rizs, liszt, cukor stb.

Az adományok átvételének helyszíne:
Szent Miklós Ház
4400 Nyíregyháza István u. 3. (régi START épület)
H–CS 7.30–16.00
P 7:30–13.30

Előzetes telefonos egyeztetésre nincs szükség, a portán leadhatók a felajánlások.

A híradások szerint sokan várakoznak az országhatárnál vagy maradtak otthon, de anyagi támogatásra szorulnak. Számukra a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász a Kárpátaljai Karitásszal együttműködve közvetlenül utal gyorssegélyt a bankszámlaszámáról.

Ha anyagi támogatással szeretne segíteni, az egyházmegyei Karitász számlaszámára utaljon. A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász bankszámlaszáma:
CIB 10702071-69264122-51100005

Kérdésével fordulhat a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász igazgatójához, dr. Oláh Tamáshoz is: +36 30/163 33 35

Aki segíteni tud, vagy aki rászorul a segítségre, jelentkezzen a segitunk@nyirgorkat.hu e-mail-címen vagy a +36 30/976 4914-es telefonszámon.

Részletek ITT.

*

Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet

A szervezet felhívással fordul a jószándékú, adakozni kívánó emberekhez. A kialakult helyzetben nagyon sok kérés és gyorsan megoldandó feladat hárul ránk a Kárpátaljára érkező és az itt maradt rászorulók ellátására.

Jelen pillanatban a tárgyi adományok átjuttatása a határon komplikált. Ebből kifolyólag azonnali segítségként a pénzbeli adományok azok, amelyeknek most a legnagyobb hasznát veszik, ugyanis ezeket azonnal fel tudják használni az ellátáshoz szükséges dolgok beszerzésére (élelmiszer, higiéniai szerek, stb.).

Az adományokat a palágykomróci görögkatolikus egyházközség magyarországi számlájára fogadják, ahonnan az adományok el tudnak jutni a Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezethez.

Számlatulajdonos teljes neve: Palágykomoróci Görög Katolikus Egyházközség
Számlaszám: 111007028500124559000005
IBAN számlaszám: HU78 111007028500124559000005
A számlavezető bank SWIFT kódja: CIBHHUHB
A számlavezető bank neve: CIB BANK

További információ: szentpanteleimonkaritasz@gmail.com

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

 

*

Pannonhalmi Főapátság

A Pannonhalmi Főapátság az ukrajnai háború menekültjei és áldozatai javára adománygyűjtést szervez. Március 3-ig, csütörtökig minden nap reggel 9 és este 7 óra között a portán fogadják a felajánlásokat, amelyeket a tervek szerint március 4-én, pénteken visznek el az ukrán határhoz.

Mit gyűjtenek?

Tartós élelmiszereket, készételeket, konzerveket, kekszeket. Elsősorban olyan ételeket várnak, amelyeket nem kell főzni, hanem gyorsan elfogyaszthatók bármilyen körülmények között.

Jó állapotban lévő, felnőtt és gyerek meleg ruhákat, kabátokat, pulóvereket.

Olyan tisztálkodáshoz és a mindennapi higiéniához szükséges eszközöket, mint például a törölköző, fogkefe, fogkrém, tusfürdő, tisztasági betét, pelenka, wc-papír, zsebkendő.

Hálózsákokat, pokrócokat, meleg takarókat.

Az adománygyűjtéssel kapcsolatos további információkért Jurinka Szilveszter atyát kereshetik a szilveszter@osb.hu e-mail-címen. Továbbá kérdéseikkel fordulhatnak a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanárához, Dobszay Balázshoz is a dobszay@osb.hu e-mail-címen vagy a 06/20/4393018-as telefonszámon.

Részletek ITT.

*

Pécsi Egyházmegye

A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász is megkezdte az Ukrajnából Magyarországra érkező menekültek megsegítését, a támogató feladatok koordinálását.

Besenczi Zsolt pécsi egyházmegyei karitászigazgató levelet közölt a legfrissebb információkkal, illetve tájékoztatással a segítségnyújtás lehetőségeiről. A levél teljes terjedelemben ITT olvasható.

Plébániák, plébániai karitászcsoportok, közösségek helyi szinten tudnak tartós élelmiszert, és tisztálkodási szereket gyűjteni. Érdemes a helyi önkormányzatokkal egyeztetni és az adott helyeken akár kibővíteni a gyűjtést. Az adományok összegyűjtése után az egyházmegyei Karitász megszervezi a szállítást és az adományok célba juttatását.

A pécsi karitászközpont elérhetőségei:
e-mail: karitasz@pecs.egyhazmegye.hubesenczizs@pecs.egyhazmegye.hu
tel.: +36 72 532 207

Szálláshelyek és befogadó családok jelentkezését is várják a hosszú távú segítségnyújtás érdekében. Ezt a felajánlást a Katolikus Karitász erre a célra nyitott csatornáin tudják megtenni.
E-mail: karpataljaert@caritas.org.hu
tel: +36 (1) 372 0910

Pénzadománnyal is lehet a munkát segíteni. Erre országosan, egységesen központi bankszámlaszám áll rendelkezésre:
Nemzeti Összefogás 11711711-22222222

Telefonos adományvonal a bajbajutottakért: 1357 (egy hívás 500 Ft segítség)

Részletek ITT.

*

Váci Egyházmegye

A Váci Egyházmegyei Karitász is aggodalommal figyeli az Ukrajnában kialakult helyzetet, ezért megkezdte a felkészülést az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek megsegítésére.

A gyors és hatékony segítséget elsősorban pénzbeli adományokból tudják biztosítani. Az adományokat az alábbi számlaszámra várják:
OTP Bank Zrt. 11784009-22227148
A közleménybe kérik beírni: „Ukrajnai menekültek”.

Részletek ITT.

*

Ferences Rendtartomány

A kárpátaljai ferences misszióban élő testvérekkel egyeztetve a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány adománygyűjtést indít.

Jelenleg anyagiakkal tudunk a leghatékonyabban segíteni. Az adományokat a rendtartomány központi adományszámláján és a Ferences Alapítványon keresztül is fogadják.

Ferences Rendtartomány
adományszámla: 11600006-00000000-28408844
Külföldről: SWIFT code GIBAHUHB; IBAN HU8411600006-00000000-28408844 (devizanem: HUF)

Számlavezető pénzintézete: Erste Bank Zrt. H-1138 Budapest, Népfürdő utca 24–26. Hungary

A közleményben kérik feltüntetni: „békés életért 2022”

Ferences Alapítvány
az alapítvány számlaszáma: 11600006-00000000-49195664
Külföldről: SWIFT code GIBAHUHB HU78 11600006-00000000-49195664 (devizanem: HUF)

Számlavezető pénzintézete: Erste Bank Zrt. H-1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26. Hungary

A közleményben kérik feltüntetni: „békés életért 2022”

Részletek ITT.

A ferences közoktatási intézményekben február 28. és március 4. tárgyi felajánlásokat fogadnak. Az adománygyűjtés célja, hogy háborús menekültek körülményeit jobbá tegyék.

Az alábbi tárgyi adományokkal nyújthatunk segítséget a Nagyszőlősre és környékére érkező háborús menekültek tábori elhelyezésében.
– hálózsák
– laticel (akár felfújható matrac),
– pokróc / pléd.

A segíteni vágyók az adományokat a ferences fenntartású iskolákban, az alábbi gyűjtőpontokon adhatják le:

Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom
2500 Esztergom, Bottyán J. u. 10.

Ferences Gimnázium, Szentendre
2000 Szentendre, Áprily Lajos tér 2.

Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium
1024 Budapest, Ady Endre utca 3.

Kérik a jótevőket, hogy kizárólag a fent írt adományokat vigyék az intézményekbe, egyéb eszközt nem áll módjukban elfogadni.

Részletek ITT.

Forrás: Katolikus KaritászMagyar Máltai SzeretetszolgálatDebrecen-Nyíregyházi EgyházmegyeEsztergom-Budapesti FőegyházmegyeGyőri EgyházmegyeHajdúdorogi FőegyházmegyeNyíregyházi EgyházmegyePannonhalmi FőapátságPécsi EgyházmegyeVáci EgyházmegyeMagyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány

Fotó: Vatican News