10
feb.

A közös hang megvan, csak a billentyű hiányzik – Pianínót kér a Máltai Szimfónia

Magyar Kurír

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjának Drégely utcai helyszínén már ötödik éve tanítják a nehéz sorsú gyerekeket a zenével esélyt teremtő Szimfónia program pedagógusai, azonban nemrég zongora nélkül maradtak. A tanárok azt kérik, aki teheti, ajánlja fel jó állapotú, már nem használt elektromos zongoráját vagy pianínóját a gyerekek javára.

2017-ben zenetanárok maroknyi csapata állt össze alkalmi együttessé, s vonzotta muzsikájával a körfolyosó gangjára a budapesti Drégely utcai ház lakóit. Hangszertanulás, csoportos zeneórák, háztömb-koncert, saját hip-hop videóklip – ma már ez a napi rutin.

A romos épületben önkormányzati lakások találhatók, melyekben rászoruló családok, nehéz körülmények között élő emberek laknak. Hozzájuk érkeztek a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, köztük a Máltai Szimfónia Program tanárai és önkéntesei.

Közösségszervezéssel, programokkal, tanácsadással és nem utolsósorban zenével segítik a családokat. A muzsikálás a hátrányos helyzetű gyerekeknek nemcsak fejlődési lehetőséget, hanem sikerélményt és önbizalomforrást is jelent, sőt a közösséghez tartozás élményét is megadja.

A szimfóniás gyerekek 2019 őszén immár önálló koncerttel nyitották meg az akkor újonnan kialakított közösségi teret, fél év múlva pedig saját videóklippel jelentkeztek, melyben a zeneórán tanultakat saját ízlésükre formálva adták elő: egy rapszámot dolgoztak fel tanáraikkal együtt.

A koronavírus-járvány miatt azonban kissé szétszéledt a közösség, az új lendülethez pedig most konkrét segítségre van szükség. A Drégely utcában egy hegedű- és egy dobtanár oktatja saját hangszerei mellett alapszinten gitárra és zongorára is a gyerekeket.

Eddig használt zongorájuk máshová került, ez a hangszer pedig nélkülözhetetlen nemcsak a zenetanítás, de az összehangolás, a kíséret és a fiatalok közös muzsikálása szempontjából is.

A Máltai Szimfónia Program helyi munkatársai ezért azt kérik, hogy akinek van már nem használt, de jó állapotú elektromos zongorája vagy akár pianínója, ajánlja fel a Drégely utcai gyerekek számára. Helyhiány miatt sajnos klasszikus zongorát nem tudnak fogadni. A foglalkozások jellege miatt az is fontos, hogy ne szintetizátoron játsszanak a gyerekek, az azon lévő sok-sok effekt és gomb ugyanis elvonhatja a figyelmet a közös munkáról.

A nagylelkű felajánlásokat hálás szívvel várják a szimfonia@maltai.hu e-mail-címre.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Máltai Szimfónia Facebook-oldala